0-1 éves baba (otthon), Ajánlók - gyerekkel, Otthoni elfoglaltságok

Babageometria – a baba egyik első szórakozása

A babák látása a születésüket követő első hónapokban még nem teljesen fejlett, kutatások szerint elsőként a fekete-fehér színű dolgok látványa ragadja meg őket, majd ezt követően 2-3 hónapos koruk körül a piros színre is felfigyelnek, az összetett színeket pedig csak valamikor 3-4 hónapos korukban kezdik látni.

képek csecsemőknek
Az alig kéthetes kislányom már érdeklődve nézi a babageometria képeket.

A fentieknek megfelelően a néhány hetes babák figyelmét fekete-fehér kontrasztos képekkel tudjuk lekötni, már egészen kicsi babák is szívesen nézegetik ezeket az ún. babageometria képeket. Ez nem csak lefoglalja (esetleg nyugtatja) a piciket, de stimulálja idegrendszerüket, fejleszti látásukat.

Ha te is szeretnél ilyen képeket a babádnak, akkor a bejegyzés végén található két ingyenesen letölthető pdf, melyet nyomtatva és kartonlapra ragasztva (vagy laminálva) máris használhatsz. (Természetesen nyomtató hiányában egy fekete filccel vagy fekete festékkel saját kezűleg is készíthetsz ilyeneket, a formáknak nem kell tökéletesen szabályosnak lenniük és a legegyszerűbb alakzatokhoz kézügyesség sem kell.) A kártyákat kb. 20-30 cm távolságra érdemes helyezni (vagy ilyen távolságból mutatni azokat). Ha a baba nézi a képet, adjunk neki elég időt fókuszálni, adott formákra koncentrálni.

Babageometria – egyszerű

Babageometria – absztrakt

További letölthető babageometria képeket találsz Facebook oldalamon, itt!

4 thoughts on “Babageometria – a baba egyik első szórakozása

  1. Sajnos azt kell mondanom, hogy ezek a letölthető ábrák nagyon kiabálnak- egyáltalán nem idegesíteném a kisbabámat ezek nézésével. Nekem 10 másodperc után kettős látásom lett, főleg az első táblától…talán még bandzsitásra is készteti a babát ! A világ nem ilyen kontrasztos fekete-fehér, az anyuka arcán is sok árnyalat van -amit világosabb és sötétebb foltokban láthat az 1-2 hetes újszülött, és nem fekete-fehérben !

    1. Kedves Zsuzsa mama!
      Nem szeretnék a hozzászólásodban írtakkal vitatkozni, pláne hogy nem is vagyok ennek a témának szakértője, csak annyi információm van nekem is erről, mint bármelyik más anyukának lehet, aki utánaolvas. A bejegyzés célja, hogy segítsek vele azoknak, akiknek ez segítség, bízom benne, hogy vannak kismamák, akik pozitívan vélekednek a babageometriáról. Nálunk mindkét gyerek szerette, de nem vagyunk egyformák és a babáink sem azok.

    1. Szívesen! Használjátok egészséggel, leljétek benne sok örömötöket! Remélem, tetszik majd, és jónéhány gondtalan pillanatot is köszönhettek majd a képeknek. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük